Alles over heftruckcertificaten- en opleidingen

Zoals iedereen weet, is het officieel niet verplicht om in het bezit te zijn van een certificaat om een heftruck te besturen. Er wordt echter wel deskundigheid voor het rijden op een heftruck vereist. Ook is de werkgever verplicht om een veilige werkomgeving te garanderen. Om deze deskundigheid en veiligheid te kunnen bewijzen is het erg belangrijk om heftruckchauffeurs toch een heftruckcertificaat te laten halen. Dit geldt ook voor het besturen van een reachtruck, en eigenlijk voor het besturen van elk intern vervoermiddel

De minimale leeftijd voor het rijden op een hef- of reachtruck is in principe 18 jaar. Als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, dan is het ook voor 16- en 17-jarigen toegestaan om op een heftruck te rijden. Dit is dan mits zij specifieke deskundigheid bezitten, bijvoorbeeld in de vorm van een hef- of reachtruckcertificaat, er adequaat deskundig toezicht wordt gehouden en dat dit toezicht zodanig is georganiseerd dat er specifieke gevaren kunnen worden voorkomen.

Verschillende certificaten voor hef- en reachtruckchauffeurs

Er zijn verschillende soorten opleidingen voor hef- en reachtruckchauffeurs, en dus ook verschillende heftruckcertificaten. Zo wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen basisopleidingen en opleidingen voor gevorderden. Zo kun je bij het CBR een veiligheidscertificaat en een vakbekwaamheidscertificaat behalen. Maar er zijn nog veel meer plekken waar je een heftruckcertificaat kunt halen.

De juiste heftruckopleiding kiezen

Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt voor het kiezen van een heftruckopleiding. Het is belangrijk dat je de juiste opleiding kiest, zodat je verzekerd bent van kwaliteit en een geldig certificaat. Ga je op zoek naar een opleiding, controleer dan de volgende zaken: